HR Business Partner workshop – en drejebog

Implementering af Forretningsdrevet HR i HR-teamet

En af de HR Chefer, jeg er sparringspartner for, har arbejdet med introduktion af HR Business Partner rollen i sit HR-team i et års tid.

Gennem 12 måneder har HR Chefen arbejdet med sit nye HRBP-team med fokus på Forretningsdrevet HR og et stærkt partnerskab mellem HR og forretning.

Omdrejningspunktet for udviklingsprocessen har været implementering af redskaber og anbefalinger i bogen, Formlen for Forretningsdrevet HR.

HR Chefen har bl.a. arbejdet med Formlen for Forretningsdrevet HR i format af en HR-bogklub med HR Business Partner teamet.

HR-bogklub som bidrag til HR-teamets udvikling

Gennem de seneste år har flere HR-teams arbejdet med Formlen for Forretningsdrevet HR i et fælles udviklingsforløb eller bog- eller læseklub.

Forskellige modeller for fælles brug af bogen tilpasses, hvordan de enkelte HR-teams er organiseret og lokaliseret.

I nogle virksomheder er det udelukkende HR Business Partner teamet, der arbejder systematisk med bogen.

Især bogens del 2 er relevant for HR Business Partnere, men også for HR-udviklingskonsulenter (og faktisk også rekruttering med super vigtige touchpoints med forretningen).

Del 2 tager grundigt fat i makkerskabet mellem HR og forretningen – baseret på solid forretningsforståelse og resultatskabende samarbejde.

I andre virksomheder arbejder alle i HR med bogens del 1, der giver fundamentet for Forretningsdrevet HR, sådan som jeg har defineret det siden 2007.

Bogens del 3 fokuserer på rollen som HR-leder og HR-ansvarlig og på udvikling af en Forretningsdrevet HR funktion.

Der arbejdes forskelligt med bogen afhængig af hvor mange medarbejdere og teams, der er i HR-funktionen.

  • Nogle foretrækker at arbejde i makkerpar, hvor 2-4 HR Pro’er i samme HR-team følges ad ved læsning af bogen.
  • De læser (eller lytter til) et kapitel eller to, hvorefter de taler sammen hver 3.-4. uge om nye indsigter, hvilke redskaber, de kan bruge – og hvad der ikke lige vil spille i deres kontekst.
  • Herefter mødes alle i HR, måske hver 3. måned, hvor de deler “hvad har vi lært” og “hvad har været svært” (ved afprøvning af redskaberne).

På den måde opnås et fælles Forretningsdrevet HR mindset baseret på fælles Forretningsdrevet HR principper, der gælder netop i deres virksomhed.

Uanset hvilken model, der foretrækkes for fælles gennemgang af Formlen for Forretningsdrevet HR i HR-teamet, så anbefaler jeg altid ikke at gå for hurtigt frem.

Hellere tage sig god tid til at læse/lytte bogen igennem og drøfte de mange cases og redskaber, for derefter at tage stilling til hvad, der vil virke for HR i netop jeres virksomhed.

Hellere bruge god tid, end at høvle bogen igennem, og ikke rigtig tage redskaber og pointer til sig.

Derfor vælger nogle HR-teams at arbejde med bogen i op til 6-12 måneder.

Du kender det sikkert godt:

Du læser noget og tænker, ja ja, det er ved jeg da godt – eller det har jeg altid gjort – og så hurtigt videre…

Men hvis du lige stopper op og enten reflekterer over, om du nu også gør det, der står… og hvis du gør, husker du så at dele, hvordan du gør det, med de HR-kollegaer, som ikke lige har fanget, hvordan man gør det, der nu er rigtig smart at gøre i HR.

Nogle HR-teams vælger at supplere det fælles arbejde med Formlen for Forretningsdrevet HR med mit korte online Crash Course med genveje til at opnå og anvende en bedre forretningsforståelse.

Workshop med HR Business Partner teamet

Som afrunding på den første fase af HRBP-forløbet, ønskede førnævnte HR Chef at holde en workshop for HRBP-teamet.

HR Chefen var i tvivl, om jeg skulle facilitere workshoppen – men min klare anbefaling er, at HR Cheferne selv driver den type workshop med deres team.

HR Cheferne fremstår stærkere og mere retningsgivende i sit (HR) lederskab overfor HR-teamet, når de selv driver en workshop med sit HR-team.

Formålet med workshoppen er at tage en status på implementering af HRBP-rollen i virksomheden og sætte retning for den videre udvikling af HRBP-rollen.

Med Formlen for Forretningsdrevet HR i hånden, kan du selv tilrettelægge en tilsvarende workshop for dit HR-team / HRBP-team, hvis du mener, der er behov for at arbejde med en bedre kobling mellem HR og forretning i et stærkt og resultatskabende samspil med lederne i forretningsområderne.

Med afsæt i Formlen for Forretningsdrevet HR (2. oplag, så sidenummer passer) får du i det følgende mine indspark til planlægning af workshoppen for HR Business Partner teamet.

Inden workshoppen

Bed evt. HR Business Partnerne om at forberede sig til workshoppen med

  • Test dig selv – Hvor forretningsdrevet er du? (side 154)

Hvis Formlen for Forretningsdrevet HR har været omdrejningspunkt for fælles læring i HRBP-teamet, bed da alle HR Business Partnere om at læse op på nedenstående redskaber (se sideantal).

NB!

Hvis Formlen for Forretningsdrevet HR endnu ikke er kendt for HRBP-teamet, stiller det krav til dig som HR-leder, at du giver en introduktion af redskaberne.

Hvis det er tilfældet, skal du tage højde for dette rent tidsmæssigt ved enten at gennemgå redskaberne med HRBP-teamet forud for workshoppen, eller evt holde workshoppen over to dage.

HR Business Partner workshop i tre trin

Trin 1

Evaluere HRBP-rollen i introduktionsperioden:

  • Hvad har vi lært? Hvad har været svært
  • Hvor forretningsdrevet er vi?

Anvende spørgerammer fra kapitel 15 – HR Partner model:

  • Fortæl den gode historie om HRBP-rollen i virksomheden (side 345)
  • 18 spørgsmål til evaluering af HR Partner modellen (side 349)

Trin 2

Udarbejde en HR Business Partner playbook inkl. HRBP-principper og HRBP-succeskriterier for HRBP-rollen i netop jeres virksomhed.

Indhold af HR Business Partner playbook drøftes og fastlægges med inspiration fra:

 

  • 10 grundlæggende principper for Forretningsdrevet HR (side 152)
  • Fokus og balance for HR-rollen (side167)
  • Operationel eller strategisk partnerrolle (side 169)
  • Fokus og forventninger til HR Business Partner (side 179)
  • Snit- og samarbejdsflader internt i HR (side 316)
  • 7 spørgsmål til at sikre rette fokus for HR (side 191) +7 Forretningsdrevet HR DNA spørgsmål (side193)
  • Find people factor i din strategiske dialog med forretningen (side 194)
  • Et af de vigtigste redskaber i samspillet med de vigtigste ledere i forretningen (side 236)
  • Succeskriterier ift driftsopgaver – se evt side 77 med øvelse til det administrative HR team
  • Succeskriterier ift udviklingsopgaver
  • Trykprøv HR-indsatser (side 217) + Gør HR Projekter skudsikre (side 219)

Trin 3

Fastholde det Forretningsdrevet HR fokus i teamet fremadrettet

  • Afholdelse af effektive og Forretningsdrevet HRBP møder (side 327)
  • Den ultimative test for HRBP’ers forretningsforståelse; fx årligt eller halvårligt (side 210)
  • Snit- og samarbejdsflader internt i HR (side 316)

Du kan få samme gratis sparring som Henrik, når du skal planlægge en workshop for dit HR-team

Heidi Bøtcher Sørensen

Heidi Bøtcher Sørensen

HR Chef, Zoologisk Have København

At sætte HR på dagsorden i et forretningsmæssigt perspektiv og transformere hardcore KPI’er om til ’added value’ i en people agenda, har Gitte sort bælte i.

Med sine få, men spot-on, spørgsmål krydret med høj grad af indlevelse og engagement, er det umuligt ikke at blive inspireret og opnå en værdi af professionel udvikling.

Gitte er en vanvittig dygtig business coach.

At være i fold hos Gitte, uanset om ophavsstedet er HR eller ”bare” ledelse helt generelt, kan jeg kun varmt anbefale det.

Jannik Damsgaard Pedersen

Jannik Damsgaard Pedersen

HR Business Partner, Carl Ras

Jeg kan tydeligt mærke, at forløbet har sat skub i min udvikling som HR Business Partner. Jeg føler, at jeg står meget stærkere som sparringspartner for lederne, og den Forretningsdrevet HR tilgang har styrket mit mindset og har lært mig, hvor essentielt det er, at HR altid tager afsæt i forretningens reelle behov.

Gitte er en stærk formidler, både som sparringspartner, men også via hendes bøger og online kurser. Det gør, at den Forretningsdrevet HR tilgang bliver praksisnær og anvendelsesorienteret, så det hurtigt kan omsættes til konkrete handlinger i ens egen kontekst.

Gitte er tillidsvækkende og meget dygtig til at sætte sig ind i konkrete udfordringer. Hun er skarp til at finde frem til kerneproblemet og komme med hendes take på, hvordan man kan gribe udfordringen an.

Det gør hendes sparring både effektiv og værdifuld og jeg har følt mig inspireret og afklaret efter hver eneste sparring med Gitte.

Jeg vil klart anbefale Gitte Mandrups udviklingsforløb til alle HR professionelle!